Hersenbalk

Bron: www.psyblog.nl

ACC, de agenesis (ontbreken) van het Corpus Callosum (hersenbalk). Onbekend totdat je ermee te maken krijgt. Best gek, want rond de 1 op de 2000 mensen heeft een vorm van ACC. Tijd om er wat meer over te weten te komen. Want wat is nu precies die hersenbalk? Waar heb je hem voor nodig? En hoe zit dat dan als je hem niet hebt?

Het Corpus Callosum

Corpus = lichaam
Callosum = hard

De hersenbalk is een grote bundel zenuwuitlopers die zich bevindt in het midden van je brein, tussen de linker en de rechter hersenhelft. De hersenhelften worden hemisferen genoemd. De hersenbalk verbindt deze door de miljoenen zenuwbanen, axonen genaamd. Dit communicatie orgaan ontstaat al voor de geboorte en wordt tijdens de eerste decennia van het leven verder ontwikkeld, net zoals de rest van het brein. Het is niet het enige, maar wel de belangrijkste verbinding tussen links en rechts. Naast de hersenbalk zijn er nog 4 verbindingen (commissuren) die dit doen.

Het brein

Ons brein bestaat uit meerdere verschillende onderdelen. De linker en rechterhemisfeer vallen onder de grote hersenen (ontvangen en verwerken van informatie). Ook het Corpus Callosum en het limbisch systeem (emotie) zijn hier onderdeel van. De grote hersenen nemen de meeste ruimte in de schedel in. De tussenhersenen (informatie balans en hormonen), kleine hersenen (coördinatie), de hersenstam (basisfuncties) en het ruggenmerg (in- en uitgaande informatie) behoren ook nog bij dit complexe orgaan.

Bron: www.natuurinformatie.nl

Het aanleggen van onze hersenen wordt in de derde week van de zwangerschap al bewerkstelligd, wanneer de basis van het zenuwstelsel wordt gelegd. Daaruit ontstaan primaire- en later secundaire hersenblaasjes, die de basis zijn van de verschillende delen van de hersenen. In de zesde week ontstaan de twee hemisferen, en ook o.a. de hersenstam en kleine hersenen. Aan het einde van de embryonale fase is de basis van het brein (de primaire hersenen) vrijwel voltooid. Tijdens de foetale fase, vanaf week 8/9, worden de verschillende onderdelen verder gespecialiseerd en gespecificeerd.

Bron: www.heinpragt.com

De hersenbalk en de andere commissuren worden tussen de zevende en negende maand voltooid.

De rest van de zwangerschap zal de ontwikkeling van de hersenen verder gaan tot ze uiteindelijk de vorm hebben zoals bij een pasgeboren baby. Daar eindigt dit echter niet. Pas rond het 25ste levensjaar is de ontwikkeling voltooid, maar het hele leven lang blijven de neuronen en andere onderdelen op celniveau actief mini veranderingen ondergaan. [Meer weten over hersenen en de ontwikkeling na de geboorte? Zie deze video of deze website. Aanrader: op de website kijkinjebrein.nl vind je ook leuke, leerzame en interactieve informatie om meer over hersenontwikkeling te leren]

Anders bedraad

Uit vele onderzoeken is gebleken dat ons brein ontzettend flexibel is. Wanneer de hersenbalk ontbreekt betekend dit niet dat er geen communicatie tussen de hemisferen is. Er is weldegelijk verbinding, alleen niet via die supersnelle hersenbalk. Dit betekend dat informatie die gewoonlijk via de hersenbalk gaat nu een omweggetje moet maken. En dus gebruik moet maken van wat minder snelle verbindingen. Voor het aanleren van sommige vaardigheden duurt het dus soms iets langer voor het kwartje valt en het is dus ook niet gek dat de verwerkingstijd bij complexe opdrachten bij kinderen met ACC langer is. Maar let wel; niet alle denktaken hebben beide hersenhelften nodig, en hierbij verschillen personen met en zonder hersenbalk dus niet van elkaar!

Mijn zoon is gewoon als ieder ander, alleen dan anders bedraad.

Bronnen:

  • https://www.cyberpoli.nl/sikkelcel/medisch/opbouwhersenen
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/ontwikkeling-van-de-hersenen
  • https://www.heinpragt.com/denkwerk/onze-hersenen.php
  • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i005011.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.