Boekreview “ACC en ik”

Een jaar geleden kwam ik via de Nederlandse Facebook groep [ACC – Agenesie van het Corpus Callosum] het boekje “ACC en ik” tegen. Oorspronkelijk heet de Amerikaanse versie ACC and me, geschreven door Kathryn Schillmoeller en Lynn Paul en geïllustreerd door Cindy Mauro Reisenauer, die allemaal een kind met ACC hebben. Het boekje is vertaald in het Nederlands door Sandra Tip. Ik deel hier graag mijn ervaring ermee!

Het boek bevat een rijk geïllustreerd verhaal over Kevin, een jongen van 10 jaar oud. Hij heeft problemen met sommige alledaagse dingen welke in het begin worden genoemd. Hij verteld dat dit komt doordat hij ACC heeft. Omdat iedereen wil weten wat dat is, legt Kevin dit in heel kindvriendelijke taal uit, met goede duidelijke tekeningen. Uiteindelijk blijkt dat hij eigenlijk super knap is, omdat hij ondanks de ACC toch veel weet te bereiken.

Het verhaal is positief geschreven en geeft een goed beeld van een behoorlijk ingewikkeld onderwerp. Toen mijn zoon net 5 was heb ik hem dit boekje voorgelezen en hem aan de hand hiervan verteld dat hij ook ACC heeft. Hij begrijpt dit goed en kan het ook redelijk goed uitleggen. Naar mijn idee komt dit echt door de uitleg in jip-en-Janneke-taal in het boek.

Daarnaast heeft dit boek ons al veel geholpen om op belangrijke plaatsen begrip te krijgen. Op school, zwemles en bij ouders van vriendjes geeft het direct een duidelijk beeld hoe het bij mijn zoontje in zijn hoofd in elkaar steekt. Als hij iets ouder is ben ik van plan om met behulp van dit boek een les te geven bij mijn zoon op school, zodat ook zijn klasgenootjes weten waarom hij soms dingen op een andere manier doet. Wat mij betreft een must have voor iedere ouder met een kind met ACC!

Het boek bestel je via de auteur. Meer informatie: http://www.pirola.nl/contents/nl/p600_acc_en_ik.html of op de Facebook groep ACC – Agenesie van het Corpus Callosum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.